Anubis
EN | CZ

Životopis autora

Jméno
Heslo

Miroslav Kutílek (CZE)

* 08.10.1927
† 04.10.2016 (88 let)

Prof. Ing. Dr. Miroslav Kutílek, DrSc. (8. října 1927, Trutnov - 4. října 2016) byl český hydropedolog a vysokoškolský pedagog, do roku 1989 Proděkan pro Vodní stavby a vodní hospodářství Stavební fakulty ČVUT v Praze, a příležitostně spisovatel; Publikoval také pod jménem Marek Hofman. 

Narodil se v r. 1927 v Trutnově. V roce 1946 dokončil gymnasium v Nymburce. Vystudoval Obor vodního hospodářství na Fakultě inženýrského stavitelství ČVUT v Praze., byl proděkanem Stavební fakulty, Směr Vodní stavby a vodní hospodářství na ČVUT od roku 1985 do roku 1989. Od roku 1989 do roku 1991 byl vedoucím katedry hydromeliorací. V roce 1994 odešel do důchodu a věnoval se funkci šéfredaktora vědeckých žurnálů a člena redakčních rad v nakladatelstvích Catena a Elsevier. Specializoval se na půdní fyziku, roku 1966 dosáhl titulu DrSc.

V r. 1960 působil šest měsíců jako asistent – profesor na univerzitě v Iráku , 1965-68 byl docentem na univerzitě v Chartúmu (Súdán), v r. 1970 působil šest měsíců na univerzitě v Grenoblu (Francie). Od r. 1973 byl vysokoškolským profesorem ČVUT. Profesuru získal za vývoj hydropedologie a výzkum v oblasti půdní fyziky. V r. 1981-82 byl hostujícím profesorem na kalifornské univerzitě v Davisu (USA). V roce 1990-92 byl řádným profesorem univerzity v Bayreuthu.

Vydal desítku odborných knih, dvě přeložil do angličtiny. Byl čestným členem rady vědeckých společností, také čestným členem Mezinárodní pedologické unie a spoluzakladatelem spolku SISYFOS. Knižní beletrii publikoval také pod pseudonymem Marek Hofman.

V poslední době se věnoval změnám klimatu. Kritizoval činnost Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC). Podle něj je hlavním faktorem vyvolávajícím současné klimatické změny sluneční aktivita.

Za svou činnost byl vyznamenán Mendelovou medailí ČSAV v r. 1987 a Medailí Za zásluhy III. stupně prezidentem Václavem Klausem v roce 2010.

KNIHKUPECTVÍ

Bookfayre britské knihkupectví, nabízející anglicky psané knihy českým zákazníkům. Knihy jsou odesílány pomocí české pošty na dobírku. Nabídka je prakticky totožná s nabídkou na britském trhu.
Dobré knihy dobré knihy pro každého
Karolinum internetové knihkupectví
Kosmas knihkupectví Kosmas
Levné učebnice původní nabídka učebnic pro vysoké školy se před 2 roky výrazně rozšířila o další odbornou literaturu ze všech oblastí a dále také o beletrie.
Luxor největší knihkupectví v ČR
Megaknihy knihy za jedny z nejvýhodnějších cen
Oikoymenh internetové knihkupectví filosofické a theologické literatury
Studentcentrum knihkupectví zaměřené zejména na humanitní literaturu
Studovna internetová část knihkupectví Portál, Jindřišská ul, Praha