Anubis
EN | CZ

Životopis autora

Jméno
Heslo

Jordan B. Peterson (CAN)

* 12.06.1962 (61 let)

Jordan Bernt Peterson (* 12. června 1962) je kanadský klinický psycholog, kulturní kritik a profesor psychologie na Torontské univerzitě. Jeho hlavními oblastmi studia jsou abnormální, sociální a osobnostní psychologie, se zvláštním zájmem o psychologii náboženských a ideologických přesvědčení, a posouzení a zlepšení osobnosti a výkonu.

Vystudoval na Albertské univerzitě a McGillově universitě. Po studiích v letech 1991 do roku 1993 zůstal na McGillově univerzitě jako postdoktorandský pracovník, než se přesunul na Harvardovu univerzitu, kde byl asistentem a docentem na katedře psychologie. V roce 1998 se vrátil do Kanady na Torontskou univerzitu jako profesor.

Jeho první kniha Maps of Meaning: The Architecture of Belief (1999; česky doslova Mapy významu: Architektura přesvědčení). Prostřednictvím několika vědeckých oblastí popisuje strukturu systému víry a mýtů, jejich roli v regulaci emocí, stvoření významu a motivaci ke genocidě. V roce 2018 vydal druhou knihu nazvanou 12 Rules for Life: An Antidote to Chaos (česky 12 Pravidel pro život: Lék na chaos). Toto dílo obsahuje abstraktní etická životní pravidla. V rámci propagace knihy podnikl světové turné. Během turné poskytl rozhovor novinářce Cathy Newmanové v britském televizním kanálu Channel 4. Video rychle získalo pozornost médií a přes 10 miliónů shlédnutí na YouTube. Kniha byla označena nejlépe prodávanou knihou v internetovém obchodě Amazon ve Spojených státech amerických a Kanadě. 

Otevřeně kritizuje postmodernu a politiku identity. V roce 2016 zveřejnil na YouTubu sérii videí, ve kterých kritizuje politickou korektnost a návrh kanadského zákona C-16. Od té chvíle se o něj výrazně začala zajímat média.

V květnu roku 2017 přednesl a natočil sérii přednášek nazvanou The Psychological Significance of the Biblical stories (česky Psychologický význam biblických příběhů), ve které analyzuje archetypické příběhy v Genesis, jako vzorce chování důležité pro osobní, společenskou a kulturní stabilitu.

Od roku 1989 je ženatý s Tammy Robertsovou, mají syna Juliana a dceru Mikhailu.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Jordan_Peterson

KNIHKUPECTVÍ

Bookfayre britské knihkupectví, nabízející anglicky psané knihy českým zákazníkům. Knihy jsou odesílány pomocí české pošty na dobírku. Nabídka je prakticky totožná s nabídkou na britském trhu.
Dobré knihy dobré knihy pro každého
Karolinum internetové knihkupectví
Kosmas knihkupectví Kosmas
Levné učebnice původní nabídka učebnic pro vysoké školy se před 2 roky výrazně rozšířila o další odbornou literaturu ze všech oblastí a dále také o beletrie.
Luxor největší knihkupectví v ČR
Megaknihy knihy za jedny z nejvýhodnějších cen
Oikoymenh internetové knihkupectví filosofické a theologické literatury
Studentcentrum knihkupectví zaměřené zejména na humanitní literaturu
Studovna internetová část knihkupectví Portál, Jindřišská ul, Praha