Anubis
EN | CZ

Životopis autora

Jméno
Heslo

George R. R. Martin (USA)

* 20.09.1948 (74 let)

WWW stránky autora

George Raymond Richard Martin (* 20. září 1948 v Bayonne, New Jersey) je americký spisovatel sci-fi a fantasy. Vystudoval žurnalistiku, ale od začátku sedmdesátých let se živí psaním. Patrně nejznámější je díky sérii fantasy románů Píseň ledu a ohně.

Je držitelem spisovatelských cen Hugo a Nebula, ceny Brama Stokera či World Fantasy Award.

Kritici popisují Martinovy příběhy jako temné a cynické. Jeho první román, Soumrak na Worlornu, udal tón většině jeho budoucích prací - odehrává se především na opuštěné planetě, která se pomalu stává neobyvatelnou, protože se vzdaluje od své hvězdy. Tento příběh, stejně jako mnoho jeho jiných příběhů, má silnou příchuť melancholie.

Jeho postavy jsou často nešťastné nebo přinejmenším nespokojené a snaží se zůstat idealisty v bezohledném světě. Mnoho z nich má znaky tragických hrdinů. Kritik T. M. Wagner napsal: "Nemůžete tvrdit, že Martin nesdílí Shakespearovu slabost pro nesmyslné tragédie." Tato pochmurnost může některým čtenářům vadit. Inchoatus Group tvrdí, že "Pokud vás trápí tato absence radosti nebo hledáte nějaká uklidňující slova, pak byste se nejspíš měli porozhlédnout jinde."

Martinovy postavy mají mnoho tváří a mívají komplikovanou minulost, motivace a ambice. Žádná z nich nemá nerealistické štěstí a smůla, zranění a smrt (nebo falešná smrt) může potkat kteroukoliv z nich - bez ohledu na to, jestli postava patří mezi hlavní nebo vedlejší nebo jak moc ji má čtenář v oblibě. Martin však považuje svůj sklon k zabíjení důležitých postav za nutnost pro hloubku příběhu: "...když je moje postava v nebezpečí, chci, abyste se báli obrátit stránku."

Hlavní Martinova témata v jeho povídkách jsou osamělost, spojení, láska předem odsouzená k zániku, idealismus, romantismus a tvrdá pravda versus milosrdná lež. Mnoho z těchto témat se objevuje i v jeho magnum opus, Písni ledu a ohně, v povídkách jsou však zřetelnější.

Bibliografie: 

Romány: 
Soumrak na Worlornu (Dying of the Light, 1977)
Křídla snů, 1993 (Windhaven, 1981), společně s Lisou Tuttle
Sen Ockerwee (Fevre Dream, 1982)
The Armageddon Rag (1983)
Dead Man's Hand (1990), společně s Johnem J. Millerem
Píseň ledu a ohně (A Song of Ice and Fire) cyklus:
Hra o trůny, 2000 (A Game of Thrones, 1996)[p 1] - v roce 2011 zfilmováno jako seriál Hra o trůny
Střet králů, 2001 (A Clash of Kings, 1999)[p 2] - v roce 2012 zfilmováno jako seriál Hra o trůny
Bouře mečů, 2002 (A Storm of Swords, 2000)
Hostina pro vrány, 2006 (A Feast for Crows, 2005)
Tanec s draky (A Dance with Dragons, 12. července 2011)


Sbírky:
Píseň pro Lyu, 2002 (A Song for Lya, 1976)
Zpěvy hvězd a stínů, 2006 (Songs of Stars and Shadows 1977)
Písečníci, 1992 (Sandkings, 1981)
Songs the Dead Men Sing (1983)
Nightflyers, 1992 (stejnojmenný originál 1985)
Tufova dobrodružství, 2000 (Tuf Voyaging, 1987), sbírka navazujících povídek spojených hlavní postavou
Portraits of His Children (1987)
Quartet (2001)
GRRM: A Rretrospective (2003)


Wild Cards - sbírka vybraných prací: 
Wild Cards I (1987)
Wild Cards II: Aces High (1987)
Wild Cards III: Jokers Wild (1987)
Wild Cards IV: Aces Abroad (1988)
Wild Cards V: Down & Dirty (1988)
Wild Cards VI: Ace in the Hole (1990)
Wild Cards VII: Dead Man's Hand (1990)
Wild Cards VIII: One-Eyed Jacks (1991)
Wild Cards IX: Jokertown Shuffle (1991)
Wild Cards X: Double Solitaire (1992)
Wild Cards XI: Dealer's Choice (1992)
Wild Cards XII: Turn of the Cards (1993)
Wild Cards: Card Sharks (1993)
Wild Cards: Marked Cards (1994)
Wild Cards: Black Trump (1995) (tyto 3 knihy jsou trilogie)

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/George_R._R._Martin

KNIHKUPECTVÍ

Bookfayre britské knihkupectví, nabízející anglicky psané knihy českým zákazníkům. Knihy jsou odesílány pomocí české pošty na dobírku. Nabídka je prakticky totožná s nabídkou na britském trhu.
Dobré knihy dobré knihy pro každého
Karolinum internetové knihkupectví
Kosmas knihkupectví Kosmas
Levné učebnice původní nabídka učebnic pro vysoké školy se před 2 roky výrazně rozšířila o další odbornou literaturu ze všech oblastí a dále také o beletrie.
Luxor největší knihkupectví v ČR
Megaknihy knihy za jedny z nejvýhodnějších cen
Oikoymenh internetové knihkupectví filosofické a theologické literatury
Studentcentrum knihkupectví zaměřené zejména na humanitní literaturu
Studovna internetová část knihkupectví Portál, Jindřišská ul, Praha