Fotografie z roku 2007
EN | CZ

Životopis autora

Přihlášení
Jméno
Heslo
Statistika webu | Email

Ondřej Neff (CZE)

* 26.06.1945

WWW stránky autora

PhDr. Ondřej Neff alias Aston (* 26. června 1945, Praha) je český spisovatel science fiction a novinář, vydavatel internetových deníků Neviditelný pes (založen na jaře 1996, od podzimu 2005 součástí webu Lidovky.cz) a DigiNeff (o digitálním fotografování, 1999).

Jeho otcem byl spisovatel Vladimír Neff.
Je ho první manželka Michaela, roz. Šprachtová, s níž se oženil roku 1969, zemřela 7. srpna 2002 na rakovinu. Od podzimu 2003 žije Ondřej Neff s herečkou Ljubou Krbovou, od roku 2005 ve vesnici Zvole (okres Praha-západ). 22. srpna 2008 se s ní oženil.[1]
Děti: David (*1970; fotograf deníku Mladá fronta DNES a zpěvák) a Irena (* 1979, zavražděna 23. února 2008 svým manželem[2]).

V roce 1969 vystudoval fakultu sociálních věd a publicistiky (do r. 1968 fakulta, do r. 1965 institut osvěty a novinářství) Univerzity Karlovy v Praze a rok nato získal titul PhDr. V letech 1970–1974 pracoval v propagaci nakladatelství Albatros, v letech 1974–1975 v propagaci obchodního domu Kotva, v letech 1975–1979 Ústředí lidové umělecké výroby (fotograf), v letech 1979–1985 redaktor deníku Mladá fronta, jehož divoké privatizace v roce 1990 se účastnil. Po krátké přestávce na volné noze byl od října[3] 1987 do roku 1989 redaktorem týdeníku Svazu českých spisovatelů Kmen (který se r. 1988 osamostatnil od kulturně-politického týdeníku Tvorba), v letech 1990–1993 šéfredaktorem časopisu Ikarie a 1990–1994 redaktorem deníku Mladá fronta DNES.

Na konci listopadu 1998 stál s Patrickem Zandlem a Ivem Lukačovičem u zrodu protestní akce Internet proti monopolu (známé též jako Bojkot) proti zdražení vytáčeného přístupu k Internetu tehdejším SPT Telecom. Díky velké mediální odezvě a demonstraci dvou tisíc lidí před sídlem společnosti přistoupil Telecom na jednání, jehož výsledkem byl tarif Internet 99 a později i jeho modernizace Internet 2000.

Bibliografie:
1978 – Holky se perou jinak (spoluautor Vladimír Kovářík ml.)
1980 – Klukoviny a tátoviny
1981 – Tajná kniha o fotografii
1983 – A včely se vyrojily (humoristický román pro mládež)
1987 – Večery u krbu (vzpomínky na otce)
1991 – Černobílé hodinky
1997–2002 – Neviditelný pes (knižní výběry): 1997–8 po dvou svazcích Česká politika pod psa a Rodina, přátelé a psi, 1999 pouze Rodina, přátelé a psi, 2000 O psech, lidech a přátelích, 2001 Pes, přítel člověka, 2002 Život se psem Bartem

Science fiction:
1984 – Jádro pudla (román pro mládež v edici Karavana, 2. vydání 2006), první svazek cyklu Pán modrého meče
1985 – Vejce naruby (povídky, reed. 1998)
1987 – Čtvrtý den až navěky (povídky)
1988 – Měsíc mého života (román, reed. 1999 a 2007), první svazel cyklu Arkdádie
1988 – Pán modrého meče ("dvouapůltý" díl Jádra pudla, časopisecky Sedmička pionýrů, 2. vydání 2007), druhý svazek cyklu Pán modrého meče
1989 – Pole šťastných náhod ("počítačové romaneto")
1989 – Čarodějův učeň (román pro mládež v edici Karavana, 2. vydání 2007), třetí svazek cyklu Pán modrého meče
1990 – Zepelín na Měsíci
1991 – Vesmír je dost nekonečný (povídky)
1991 – Šídlo v pytli (román pro mládež v edici Karavana, 2. vydání 2007), čtvrtý svazek cyklu Pán modrého meče
1992–1995 – Milénium (trilogie), souborně v jednom svazku roku 2001
Země ohrožená (1992, znovu 2007),
Země bojující (1994, znovu 2007),
Země vítězná (1995, znovu 2007).
1997 – Reparátor, nezařazený svazek cyklu Arkádie
1998 – Bůh s. r. o. (povídky)
1998 – Tma (znovu 1999, cena Akademie science fiction, fantasy a hororu 1999)
2003 – Pravda o pekle (povídky)
2003 – Tma, verze 2.0 (znovu vydání 2007 pod puvodním názvem Tma)
2004 – Dvorana zvrhlosti („nejlepší povídky klasika české sci-fi“, Mladá fronta, ISBN 80-204-1534-3)
2006 – Rock mého života,Mladá fronta), druhý svazek cyklu Arkádie
2007 – Tušení podrazu (Albatros, ISBN 978-80-00-01942-0)
2007 – Agent JFK 10: Jezuzalémský masakr motorovou pilou
2009 – Hvězda mého života, Albatros, třetí svazek cyklu Arkádie

Převyprávění děl Julese Vernea:
2008 – 20 000 mil pod mořem, nakladatelství Albatros
2008 – Patnáctiletý kapitán, nakladatelství Albatros
2009 – Tajuplný ostrov, nakladatelství Albatros
2009 – Pět neděl v balónu, nakladatelství Albatros
2010 - Nový hrabě Monte Christo, nakladatelství Albatros

Účast v povídkových sbírkách (výběr):
Lidé ze souhvězdí Lva (1983)
Železo přichází z hvězd (1983)
Hvězdy v trávě (1984)
Návrat na planetu Zemi (1985)
Teď už budeme lidé (1986)
Lásky pozemské (1987)
Přistání na Řípu (1989)
Skandál v divadle snů (1989)
Roboti a androidi (1989)
Lety zakázanou rychlostí (1990)
Let na Měsíc pojednaný jako sbírka povídek českých autorů (1993)
To nejlepší ze science fiction–první reprezentativní ročenka (1993)
Makropulos speciál (1993)
Description of a Struggle (Londýn 1994)
Hvězdný prach (1996)
Invaze (1997)
Nej... povídky z Playboye I (1997)
Nej... povídky z Playboye II (1998)
Cizinec (1998), Rigor Mortis (1998)
Neberte mi naději (2000)
Anděl posledního soudu (2003)
Zabij mě líp (2005)
Orbitální šerloci (2006)
Imperium Bohemorum – Fantastické dějiny zemí Koruny české (2007)
The SFWA European Hall of Fame (2008)
Svůj svět si musíme zasloužit (2008)
Roboti a lidi (2009)
Hvězdy české sci-fi (2010)

Faktografická díla:
1978 – Podivuhodný svět Julese Vernea (monografie o Julesi Vernovi a jeho díle); přepracované vydání Jules Verne a jeho svět (Mladá fronta 2005)
1981 – Něco je jinak (dějiny české sci-fi)
1985 – Tři eseje o české sci-fi
1987 – Všechno je jinak (dějiny světové sci-fi – zatajený spoluautor Alexandr Kramer)
1999 – Jak blufovat o sci-fi
1995 – Encyklopedie literatury science fiction (spolu s J. Olšou)
1995, 1996, 1997, 1998, 1999 – Klon (sborníky článků, přednášek a povídek)

Scénáře ke komiksům Káji Saudka:
1988 – Arnal a dva dračí zuby (Česká speleologická společnost)
1990 – Štěstí, Slavkovská romance, Příhoda na mostě (ČSS)
1992 – Silvestrovský speciál (NEI Report)
1993 – Noc upírů (NEI Report)

Rozhlasové hry:
vesměs SF; většinou vycházejí z jeho povídek nebo tak byly následně publikovány
1984 – Portonský dryák
1985 – Počkej, Hektore
1987 – Velká solární
1988 – Ano, jsem robot (Prix Bohemia 1989)
1991 – Havárie Drakkaru

Dramatizace:
1990 – Zvíře z hvězd (Robert A. Heinlein, román pro mládež The Star Beast vydaný česky 1996 jako Hvězdný Lummox)
1996 – Válka světů (Herbert George Wells)

Verneovky:
1988 – Michal Strogov aneb Carův kurýr
1991 – Honba za meteorem
1986 – Cesta kolem světa za 80 dní
1995 – 20 000 mil pod mořem (5 dílů)
1996 – Vynález zkázy (2 díly)

Překlady:
William Gibson: Neuromancer (Laser 1994), Johnny Mnemonic (Ikarie 10/1991)
"George Lucas": Hvězdné války: Z dobrodružství Luka Skywalkera (Premiéra 1991)

několik povídek v 80. a počátkem 90. let (mj. od H. P. Lovecrafta)

Další:
Autorský komiks Pérák (vlastní scénář i kresby).
V 80. letech autor desítek přednášek zejména o angloamerické SF
od 1996 online komiksový strip Bart sám doma v Neviditelném psovi

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Ondřej_Neff

KNIHKUPECTVÍ

Academia internetové knihkupectví nakladatelství Academia
Bookfayre britské knihkupectví, nabízející anglicky psané knihy českým zákazníkům. Knihy jsou odesílány pomocí české pošty na dobírku. Nabídka je prakticky totožná s nabídkou na britském trhu.
Dobré knihy dobré knihy pro každého
Karolinum internetové knihkupectví
Kosmas knihkupectví Kosmas
Levné učebnice původní nabídka učebnic pro vysoké školy se před 2 roky výrazně rozšířila o další odbornou literaturu ze všech oblastí a dále také o beletrie.
Luxor největší knihkupectví v ČR
Megaknihy knihy za jedny z nejvýhodnějších cen
Oikoymenh internetové knihkupectví filosofické a theologické literatury
Studentcentrum knihkupectví zaměřené zejména na humanitní literaturu