Anubis
EN | CZ

Životopis autora

Jméno
Heslo

Svatopluk Čech (CZE)

* 21.02.1846
† 23.02.1908 (62 let)

Svatopluk Čech (21. února 1846, Ostředek – 23. února 1908, Praha) byl český básník, prozaik, novinář a cestovatel, který se proslavil fantastickými příběhy pana Broučka.

Narodil se v Ostředku u Benešova, jeho otec byl panský správce, český vlastenec. V Praze vystudoval piaristické gymnázium a později práva. Přispíval do almanachu Ruch a časopisu Květy, od roku 1871 byl redaktorem Světozoru. V letech 1873–1876 působil jako redaktor Lumíru, krátce působil i v Národních listech. V roce 1873 byl členem advokátní kanceláře ve Slaném, téhož roku však praxe zanechal a věnoval se ji až v letech 1876–1879, kdy byl členem advokátní kanceláře v Praze.

Hodně cestoval, navštívil Kavkaz, Chorvatsko, Dánsko, Polsko, Itálii, Paříž. V letech 1895 až 1903 žil v Obříství u Mělníka. Konec života trávil v Praze na Skalce.

Je po něm pojmenován Čechův most v Praze a několik ulic v různých českých městech. Pohřben byl s velikou slávou na Vyšehradě.

DÍLO:
Jeho dílo je velmi ovlivněno K. H. Máchou. Psal především eposy s mnoha přirovnáními a popisy, jimiž je přerušován děj. Ve svých dílech vystihuje především pocity, politické názory buržoazie. Často se vrací do minulosti, jeho verše jsou vlastenecké. Ve své poezii se zabývá demokratickým rozdělením společnosti a sociální spravedlností. Řada jeho románů je zařazena do literatury sci-fi a fantasy.

Epika:
Husita na Baltu – historický epos, který srovnává dobu husitských válek s bouří v lidských a přírodních vztazích.
Adamité
Žižka
Václav z Michalovic – příběh z Pobělohorské doby
Dagmar
Roháč na Sioně
Evropa – symbolické eposy. Mají podobný motiv – děj se odehrává na moři. Na lodi při bouři, dojde ke vzpouře. revolucionáři na lodi Evropa.
Slávie – obdoba Evropy, jméno lodi, na ní se plaví příslušníci slovanského národa, dojde ke vzpouře, Slované se domluví a vzpouru porazí. Hlavní myšlenkou je spojení Slovanů.
Lešetínský kovář – veršovaná povídka, téma národního a sociálního boje
Ve stínu lípy – idylický epos návratu Čecha na venkov, do české krajiny – návrat domů. Ve skutečnosti jde o vzpomínky autora, který několik let v dětství prožil na Peruci.
Sekáči
Zpěvník Jana Buriana
Václav Živsa
Bouře
Step
Do světa širého

Lyrika:
Jitřní písně – sociální lyrika, jedná se o veršované satiry. Staví se v nich do role mluvčího národa. Básně mají meditativní charakter, vycházejí z básníkových úvah.
Nové písně
Písně otroka – 23 básní, z r. 1895, jsou reakcí na politické události. Chtěl povzbudit národ, protože měl pocit, že se národ cítí ponížený. Dílo je alegorií boje za práva národa a bylo velice úspěšné a velice často vydáváno.

Satira:
Hanuman – líčí opičí stát, satira na politický režim Rakouska-Uherska.
Kratochvilná historie o ptáku Velikánu Velikánoviči – satira na Rusko.
Petrklíče
Šotek

Próza:
Povídky, arabesky a humoresky (1878-83)
Několik drobných povídek (1884)
Humoresky, satiry a drobné črty (1887)
Různé črty žertovné i vážné (1887)
Několik povídek a různých črt (1888)
Pestré cesty po Čechách (1891)
Jestřáb kontra Hrdlička (1897)
tzv. Broučkiády
Pravý výlet pana Broučka do Měsíce (1888)
Nový epochální výlet pana Broučka, tentokráte do XV. století (1888) – satirická povídka o měšťanovi z 19. století Matěji Broučkovi v 15. století a jeho chování v době husitské, kam se přenesl.
Matěj Brouček na výstavě (1892)
Kandidát nesmrtelnosti (1879)
Ikaros (1885)
Druhý květ (1893) – pravděpodobně jeho nejlepší román, líčí zde své mládí a studium na gymnáziu.

Napsal také značné množství humoristických povídek a fejetonů. Často čerpal náměty z advokátního prostředí. Mnohokrát byl kritizován za frázovitost. Uznával, že jeho poezie může působit frázovitě, ale on se hlásil k trvalým hodnotám, které si v sobě nesl celý život (např. láska k vlasti)

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Svatopluk_Čech

KNIHKUPECTVÍ

Bookfayre britské knihkupectví, nabízející anglicky psané knihy českým zákazníkům. Knihy jsou odesílány pomocí české pošty na dobírku. Nabídka je prakticky totožná s nabídkou na britském trhu.
Dobré knihy dobré knihy pro každého
Karolinum internetové knihkupectví
Kosmas knihkupectví Kosmas
Levné učebnice původní nabídka učebnic pro vysoké školy se před 2 roky výrazně rozšířila o další odbornou literaturu ze všech oblastí a dále také o beletrie.
Luxor největší knihkupectví v ČR
Megaknihy knihy za jedny z nejvýhodnějších cen
Oikoymenh internetové knihkupectví filosofické a theologické literatury
Studentcentrum knihkupectví zaměřené zejména na humanitní literaturu
Studovna internetová část knihkupectví Portál, Jindřišská ul, Praha