Anubis
EN | CZ

Životopis autora

Jméno
Heslo

Pierre Abélard (FRA)

* 01.01.1079
† 21.04.1142 (63 let)

Pierre Abélard, anglicky Peter Abelard, (1079 Le Palett u Nantes – 21. dubna 1142 klášter Saint-Marcel u Chalon-sur-Saône) byl francouzský raně scholastický filozof a teolog, spoluzakladatel středověkého myšlení, a to hned v několika ohledech, např. metoda disputace (přesné dialektické umění rozlišování).

Poznávám, abych věřil – učil, že rozum vede k víře a doplňuje ji.

Narodil se v La Palett. Jeho otec byl šlechtic a voják. Petr Abélard se však nestal vojákem, jako jeho bratři, ale dal se na studia. Jeho prvním učitelem byl Roscellinus (nominalista), dále se učil v Laonu (jeho učitelem zde byl Anselm z Laonu) a v Chartres. V Paříži byl jeho učitelem Vilém ze Champeaux (realista).

Vedl poměrně pohnutý život. Známý je jeho milostný vztah k žačce Héloise, se kterou měl syna Astrolabia. Jejich románek však po tajném sňatku skončil nešťastně - Heloisa musela do kláštera a Abélard je vykastrován strýcem Heloisy, Fulbertem. Tento vztah později zvěčnil ve fingované korespondenci s názvem Historie mých pohrom.

Byl představitelem západního nominalismu. Universalia in rebus (univerzálie jsou ve věcech). Obecnému pojmu odpovídá v jednotlivých věcech, které jsou pod ním zahrnuty, také reálná stejnost podstaty, bytnosti. Obecný pojem se vyskytuje jen v jednotlivých věcech, nikoli mimo ně. Měl konflikt s katolickou církví. Všechna jeho díla byla odsouzena. Vystupoval proti tezi, že filosofie má být pokornou vůči teologii. Zdůrazňuje přednost vědění před slepou vírou.

Dílo:
Dialog mezi filosofem, židem a křesťanem - představuje racionalismus a vyzdvihuje význam lidského rozumu
Historie mých nehod
Výklad listu Římanům
Sic et non (Ano či ne) - jedná se o knihu sentencí, která obsahuje výroky, které si často protiřečí - jejich úkolem je přivést čtenáře k diskusi

Česky vyšlo:
Abélard a Heloisa: Dopisy utrpení a lásky (orig. Historia Calamitatum. Epistulae ad Heloissam), přel. Jakub Pavel, 1. vyd. Praha: Odeon, 1976; 2. rev. vyd. Praha: Vyšehrad, 2003. ISBN 80-7021-619-0.
Petr Abélard: Sic et non. Ano a ne, přel. Irena Zachová, Praha: Vyšehrad, 2008, ISBN 978-80-7021-791-7.

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Pierre_Abélard

KNIHKUPECTVÍ

Bookfayre britské knihkupectví, nabízející anglicky psané knihy českým zákazníkům. Knihy jsou odesílány pomocí české pošty na dobírku. Nabídka je prakticky totožná s nabídkou na britském trhu.
Dobré knihy dobré knihy pro každého
Karolinum internetové knihkupectví
Kosmas knihkupectví Kosmas
Levné učebnice původní nabídka učebnic pro vysoké školy se před 2 roky výrazně rozšířila o další odbornou literaturu ze všech oblastí a dále také o beletrie.
Luxor největší knihkupectví v ČR
Megaknihy knihy za jedny z nejvýhodnějších cen
Oikoymenh internetové knihkupectví filosofické a theologické literatury
Studentcentrum knihkupectví zaměřené zejména na humanitní literaturu
Studovna internetová část knihkupectví Portál, Jindřišská ul, Praha