Fotografie z roku 2007
EN | CZ

Údaje k vybranému interpretu

Přihlášení
Jméno
Heslo
Statistika webu | Email

Plíhal Karel (CZE) 

WWW stránky 

          1985 - Karel Plíhal  (91%)
          1992 - Takhle nějak to bylo...  (70%)
          1996 - Králíci, ptáci a hvězdy  (91%)
          2000 - Kluziště  (86%)
          2001 - ...Emil Pospíšil  (95%)
          2004 - Nebe počká  (48%)
          2005 - V Olomouci  (80%)
          2012 - Vzduchoprázdniny  (72%)


Karel Plíhal se narodil 23. srpna 1958 v Přerově. Je to český folkový a jazzový kytarista, zpěvák skladatel, textař, hudební režisér a aranžér.

Vystudoval Střední průmyslovou školu strojnickou, poté pracoval jako konstruktér, topič v olomouckém divadle a nakonec se stal písničkářem (ačkoliv nemá žádně hudební vzdělání). Na kytaru hraje od 15 let. Nejprve hrál v olomouckých undergroundových country-swingových kapelách Hučka, Falešní hráči a Plíharmonyje. První sólové vystoupení měl v roce 1983. Mezi léty 1985 až 1993 spolupracoval s Emilem Pospíšilem a v letech 1995-1999 ho doprovázel Petr Freund. Karel Plíhal je čtyřnásobný držitel ceny soutěžního hudebního festivalu Porta.

Složil hudbu k řadě inscenací Moravského divadla Olomouc, mimo jiné Zlatovláska, Sluha dvou pánů, Utrpení Dona Perlimplína, Manon Lescaut, Cyrano, Zimní pohádka, Pašije, Giroflé-Giroflá etc. Zhudebnil některé Kainarovy básně, režíroval nahrávání alb např. Jarka Nohavici, Petra Fialy, bratří Ebenů či Bokomary.

V roce 2006 vydal výbor svých básniček Jako Cool v plotě doprovozené ilustracemi Miroslava Bartáka.

Diskografie
Karel Plíhal v Olomouci (2005)
Karel Plíhal v Telči (2005)
Nebe počká (2004) – Písňové texty Josefa Kainara
Rok ďábla (2002) – Hudba ke stejnojmennému filmu
Kluziště (2000)
Sova Sněžná (2000)
Králíci, ptáci a hvězdy (1996)
Takhle nějak to bylo … (1994)
Karel Plíhal 1985-89 (1992) – Souborné vydání dvou předchozích desek
Karel Plíhal…Emil Pospíšil… (1989)
Karel Plíhal (1985)
Plíharmonyje (záznam z koncertu, oficiálně nevydáno)
Mávej, mávej (záznam z koncertu, oficiálně nevydáno)

Zdroj: Wikipedia



Výběr alba:
Vyber interpreta:
Vyhledej album:

Hodnocení

ODKAZY

Amorphis stránky finských představitelů nového směru tvrdé hudby
Anathema britští psychedeličtí rockeři
Candlemass stránky švédských klasiků doom metalu
Čechomor stránky nejpopulárnější folk-rockové kapely
Empyrium pozoruhodné německé folk/symfonické uskupení
Fear Factory stránky amerických řezníků
Fleret stránky vizovické folk-rockovo-alkoholické kapely
Ivo Jahelka stránky zpívajícího právníka
Jablkoň stránky pozoruhodného hudebního uskupení
Jaromír Nohavica stránky nejpopulárnějšího písničkáře
Karel Plíhal stránky mistra nejen hudebních miniatur
Katatonia stránky další ze švédských legend posmutnělé hudby
My Dying Bride stránky britské legendy těžké a ponuré hudby
Opeth stránky švédských kytarových melancholiků
Pain of Salvation stránky švédských rockových květinových dětí
Pink Floyd stránky britských legend
Rammstein stránky německých řezníků
Swallow the Sun stránky finských nesmlouvavých melancholiků
The Gathering domovská stránka holandských psychedeliků
Therion stránky švédských mystických symfoniků
Tiamat stránky švédské kapely Tiamat
Vlasta Redl stránky nejpozoruhodnějšího ze současných muzikálních bardů
Wabi Daněk stránky legendy českého country