Anubis
EN | CZ

Údaje k vybranému interpretu

Jméno
Heslo

Jablkoň  (CZE) 

WWW stránky 

       2016 - Vykolejená  (69%)
       2013 - Sentimentální Němec  (60%)
       2009 - Půlpes  (77%)
       2004 - Hovada Boží  (86%)
       2004 - XXV  (76%)
       2003 - Cestující v noci  (74%)
       2003 - Devátá vlna  (78%)
       2001 - Mumlava  (83%)
       1999 - Bláznivá  (94%)
       1997 - Písničky  (93%)
       1995 - Machalaj  (86%)


1977 - 1989
Roku 1977 pošťák MICHAL NĚMEC matematik analytik INGO BELLMANN a herec IVAN PODOBSKÝ založili v Praze skupinu, která přijala název JABLKOŇ.

Své koncertní začátky si Jablkoň odbyla na Pražských jazzových dnech ve sportovní hale na Folimance, v divadélku v Nerudovce, na Valašském špalíčku a na různých dalších akcích, kde příliš nezáleželo na žánrovém škatulkování, neboť Jablkoň byla nezařaditelná. Posléze však této zvláštní hudbě přicházeli na chuť také folkaři a tak došlo i na Portu, Prázdniny v Telči, Moravské folkové léto, Lipnici a spousty dalších festivalů a klubů.

Koncem osmdesátých let se Jablkoň objevovala především mezi písničkáři či folkovými a trempskými skupinami a příležitostně i mezi jazzmany či rockery. V těchto letech byla také navázána spolupráce s mistrem zvuku PETREM WERNEREM, který se později stal nejen spolupracovníkem, ale dalším (neviditelným) členem skupiny.

Poznávání a zrání let osmdesátých vyvrcholilo pro skupinu vydáním alba Devátá vlna. Hudba Jablkoně se zároveň objevovala i na různých zahraničních undergroundových výběrech, a dokonce i český rozhlas a televize zaregistrovali existenci Jablkoně.

Dalším vrcholem byly koncerty na festivalech v dánském Skagenu a Roskilde, kde se Jablkoň potkala s - tehdy právě pěrestrojkovým - Bulatem Okudžavou, ale také s hvězdami Suzanne Vega, Joe Cockerem, Gipsy Kings, Pere Ubu a spoustou dalších muzikantů.

1990-92
Koncem roku 1989 se Jablkoň zprofesionalizovala a rozšířila obsazení o MARTINA CARVANA ze Slaného (studoval kytaru na Lidové i Státní konzervatoři a posléze také na AMU).

Originální jablkoňský styl a otevřené hranice během krátké doby dostaly skupinu do ciziny a Jablkoň začala slavit úspěchy v Evropě. Především Belgie, Holansko a Německo vytvářely pro Jablkoň domácí prostředí. Spojení s vážnohudebním houslovým virtuozem Jaroslavem Svěceným se v roce 1991 proměnilo album Jablkoň & Svěcený a hned následující rok vyšlo album Baba Aga, které bylo jakýmsi průřezem dosavadní tvorby. Obě alba v Jablkoňském studiu JALOVEC natočil Petr Werner.

Skupina dál koncertovala a její nezařaditelnost otvírala cestu na festivaly nejrůznějšího zaměření. Tak se stalo, že třeba z punkového doupěte v Rotterdamu se jelo přímo na vážnohudební Flanderen festival do Gentu, zatímco hned následující koncert byl ve folkovém Rudolfstadtu. Příští (nezapomenutelné) Gentské vystoupení pak bylo nadžánrové a odehrálo ve věznici. Zvlášť pro ženy, zvlášť pro muže.

1993 - 1998
Kromě pokračující koncertní činnosti Jablkoň a Svěcený navázali kontakt s Filmovým symfonickým orchestrem (FISYO). Pod vedením dirigenta Leoše Svárovského tak vznikl program Symfonický Jablkoň, který měl premiéru na Bachovském festivalu ve Frankfurtu n. O. Zvukový záznam z reprisy v pražském Paláci kultury, který natočila Česká televize byl pak použit k vydání alba Symfonický Jablkoň.

V polovině roku 1994 definitivně odešel zakládající Ingo Bellmann a byl nahrazen ĎUSI BURMEČEM z Otrokovic (studium hry na kytaru absolvoval na Státní konzervatoři a AMU). Burmeč se také hned v Babicích u Brna podílel na natáčení dalšího alba Machalaj které vyšlo v roce 1995 a vlastně završilo celou dosavadní etapu činnosti skupiny.

V roce 1997 pak vyšlo písničkové album Písničky, které bylo skoro tak normální, že se v Jablkoňské tvorbě stalo pravděpodobně největším překvapením. S tímto albem, na kterém se podíleli např. Michal Gera, Filip Spálený, Günter Kočí, Mojmír Bártek a další, se skupina zároveň vrátila ke koncertní činnosti v Čechách, kterou předtím na téměř deset let přerušila.

1999 - 2001

Velký třesk: Ďusi Burmeče nahrazuje muzikant ze Slaného, multiinstrumentalista JOHNNY JŮDL (studující na konzervatoři hru na fagot). K bicím místo Ivana Podobského usedá Pražák PETR CHLOUBA (bicí na Státní konzervatoři), a tak z původní sestavy zůstal jen Němec.

Pod folkovou mutací názvu Malá lesní JABLKOŇ vyšlo téměř folkové album Bláznivá, na kterém kromě již tradičního hosta, tubisty Filipa Spáleného, hostuje i dětský sbor Skřivánek ze Židlochovic pod vedením Zdenky Vrbové a zpěvačka Iveta Kotrmanová z Liberce.

Narodilo se další album projektu JABLKOŇ & SVĚCENÝ Mumlava, které navazuje na to první z roku 91. Není určeno pro vyhraněné písničkové příznivce (i když kdo ví), spíše pro tu otevřenější, tradicemi nepříliš zatíženou část přívrženců moderní vážné hudby. Pro ctitele všeho ulítlého je sice prý ulítlé poněkud nedostatečně, ale o to víc z něj nerušeně sálají spousty hudebních nápadů oblečené do typické, jablkoňsky hravé, virtuozní instrumentace. Je to zkrátka album přesně pro ty posluchače, kteří chtějí poslouchat.

2002 - 2004
Jablkoň připravuje a natáčí nové písničkové (malé lesní) CD, které jako vždy, bude úplně jiné, než ta předchozí.

Po letech nesmělého namlouvání Jablkoň navazuje bližší kontakty se skvělou americkou taneční, divadelní, artistickou a bůhvíjakou ještě skupinou Galupha. Ta při svých jedinečných vystoupeních využívá mnoha jablkoňských skladeb, a tak bylo dohodnuto vytvoření společné show (z amikama to holt nic jiného než show být nemůže).


Vychází písničkové album CESTUJÍCÍ V NOCI. Němec ve spolupráci s dalšími jablkoni komponuje hudbu k úspěšnému filmu SMRADI (režie Zdeněk Tyc). Jablkoň slaví v pražském divadle Archa (v rámci festivalu Alternativa) dvacáté páté narozeniny. Jsou u toho Moravští symfonici a další hosté, vše řídí Aleš Podařil. Petr Werner z koncertu pořizuje profesionální záznam. Jablkoň poprvé ve své historii dělá "vánoční" koncerty. Cink...

2004 - 2005
Vychází reedice prvního jablkoňského alba Devátá vlna. Tentokrát ovšem na CD, doplněná historickými „prádelnovými“ nahrávkami ze začátku osmdesátých let. Vychází live CD Symfonic Jablkoň XXV. Němec dělá hudbu ke hře Toma Stopparda Pravý inspektor Hound pro Ypsilonku a sám pak v tom kusu hraje. (Potkává se tam s herečkou Aničkou D.).

V květnu je definitivně rozhodnuto natáčet vánoční album. V rekordním čase je zkomponováno, natočeno a vydáno CD HOVADA BOŽÍ. J

Je navázána spolupráce s Brněnskou filharmonií a Hradeckým symfonickým orchestem s tím, že se v roce 2005 uskuteční několik koncertů Symfonického Jablkoně.

Za CD Hovada boží dostává Jablkoň Anděla. Huráááááá...
Uskutečňují se další koncerty Symfonického Jablkoně. V květnu s královéhradeckým symfonickým orchestrem a v červnu s Brněnskou filharmonií.
Dochází k převratné události - v Jablkoni se objevuje žena, Anička Duchaňová.
Koncert na Folkových prázdninách v Náměšti nad Oslavou natáčí Česká televize. Z tohoto záznamu vzniká televizní pořad, ale hlavně live DVD a CD ve spolupráci s vydavatelstvím Indies
Výtvarník Kakalík dělá kreslený klip ke skladbě Hovada boží.

2006
V paláci Akropolis jsou pokřtěna live DVD a CD OSLAVA, která jsou jakýmsi celkovým průřezem tvorby Jablkoně. Na nahrávkách spolu s Jablkoní hrají i různí hosté: Jiří Stivín, Jaroslav Svěcený, Zuzana Lapčíková, Michal Gera, Petr Váša a Filip Spálený a samozřejmě dětský sbor Skřivánek. Nechybí ani pět klipů, fotografie a mnoho historických ukázek z archivu ČT.

Zdroj: http://www.jablkon.com/



Výběr alba:
Vyber interpreta:
Vyhledej album:

HODNOCENÍ

90-100% GENIÁLNÍ!!!

80-89% VYNIKAJÍCÍ

70-79% DOBRÉ

50-69% PRŮMĚRNÉ

40-49% SLABÉ

10-39% TRAPNÉ

0-9% HNŮJ!!!


ODKAZY

Amorphis stránky finských představitelů nového směru tvrdé hudby
Anathema britští psychedeličtí rockeři
Candlemass stránky švédských klasiků doom metalu
Čechomor stránky nejpopulárnější folk-rockové kapely
Empyrium pozoruhodné německé folk/symfonické uskupení
Fear Factory stránky amerických řezníků
Fleret stránky vizovické folk-rockovo-alkoholické kapely
Ivo Jahelka stránky zpívajícího právníka
Jablkoň stránky pozoruhodného hudebního uskupení
Jaromír Nohavica stránky nejpopulárnějšího písničkáře
Karel Plíhal stránky mistra nejen hudebních miniatur
Katatonia stránky další ze švédských legend posmutnělé hudby
My Dying Bride stránky britské legendy těžké a ponuré hudby
Opeth stránky švédských kytarových melancholiků
Pain of Salvation stránky švédských rockových květinových dětí
Pink Floyd stránky britských legend
Rammstein stránky německých řezníků
Swallow the Sun stránky finských nesmlouvavých melancholiků
The Gathering domovská stránka holandských psychedeliků
Therion stránky švédských mystických symfoniků
Tiamat stránky švédské kapely Tiamat
Vlasta Redl stránky nejpozoruhodnějšího ze současných muzikálních bardů
Wabi Daněk stránky legendy českého country