Anubis
EN | CZ

Údaje k vybranému interpretu

Jméno
Heslo

Tučný Michal (CZE) 

       1997 - Kosmickej vandr  (77%)
       1997 - Starýho psa novým kouskům nenaučíš  (70%)
       1994 - Poslední kovboj  (68%)
       1993 - Snídaně v trávě  (71%)


Michal Tučný se narodil 11. ledna 1947 v Praze 7. Vyučil se prodavačem a v roce 1965 odmaturoval na obchodní škole.Hudební základy získal v dětství na hodinách klavíru, hry na kytaru a ve sboru Lidové školy umění. Ve čtrnácti letech bubnoval Michal ve školním dixielandu a poté působil v různých kapelách hrajících odlišné hudební žánry (např. v bigbeatové skupině The Makers, kterou založil jeho bratr Vít Tučný).

Na scéně country music se Michal poprvé objevil v roce 1967 na prvním ročníku festivalu Porta, kde vystoupil jako host skupiny Rangers s písničkou z katalogu Johnnyho Hortona "Whispering Pines," se kterou také první ročník Porty vyhrál. Spolupráce se skupinou Rangers však trvala jen několik měsíců a na druhém ročníku Porty se Michal objevil již se svou novou skupino Rivals. Ovšem stále ještě zpíval převážně v angličtině. Zlomovým bodem pro Michalovu další kariéru bylo jeho setkání s Janem Vyčítalem a Michalův příchod do skupiny Greenhorns. Byl to právě Vyčítal, kdo Michala přemluvil ke zpívání českých písní a zároveň ho dokázal kvalitními texty také zásobovat. Vznikly tak hity jako "Blues "Folsomské věznice," "Rovnou, tady rovnou," "El Paso" (duet s Tomášem Linkou), "Vlak v 0,5," "Blízko Little Big Hornu," "Červená řeka" a celá řada dalších. Stále více však bylo Michalovi stylové zaměření Greenhornů těsnější. Rozpory s Janem Vyčítalem vyvrcholily v roce 1974 Michalovým odchodem ze skupiny. Společně s Michalem odešel od Greenhornů i Tomáš Linka a kapelní speaker Petr Novotný.

Společně s Novotným vytvořil Michal koncipovaný jevištní pořad zpěvu a mluveného slova Novoty. Po neúspěšném pokusu o vytvoření prvních Tučňáků vstoupil Michal Tučný ke skupině Fešáci. U Fešáků přišla samozřejmě další várka velkých hitů: "Já tajně cvičím," "Prodavač," "Dávej vinu dálkám" nebo "Sundej z hodin závaží." Spolupráci s Fešáky ukončil Michal v roce 1980 a po krátké přestávce se objevil s vlastní skupinou Tučňáci a se zcela novým repertoárem. První sólové album Poslední kovboj přineslo kromě stejnojmenné písně i hity "Báječná ženská," "Modrá z džín" nebo "Koukám, jak celá země vstává." Za úspěchem alba byla kromě Michalovy výborné interpretace také úspěšná spolupráce s textařem Zdeňkem Rytířem, která se rozvíjela i v dalších letech.

V roce 1983 nahrál společné album s americkou countryovou zpěvačkou Rattlesnake Annie Anka Chřestýš a Poslední kovboj které mimojiné obsahovalo písně "Pověste ho vejš" nebo "Tam u nebeských bran." Už koncem 80. let měl Michal značné zdravotní potíže, které ho stále častěji odvolávaly z j eho koncertních turné a nahrávacích studii. Michalovy zdravotní problémy byly také jedním z důvodů rozpuštění skupiny Tučňáci. Poté Michal spolupracoval s amatérskými a poloprofesionálními soubory (např. s jihočeským Weekendem a s Pavlínou Jíšovou).

V roce 1994 se Michal opět rozhodl pro spolupráci se stálou skupinou, kterou měla být skupina President, kterou pro Michala sestavoval bývalý sólový kytarista Tučňáků Medard Konopík. K rozsáhlé spolupráci se skupinou President však již nikdy nedošlo. 10. března 1995 podlehl Michal Tučný ve svém boji se zákeřnou nemocí. V jeho osobě odešel nezapomenutelný král české country music, který dokázal proměnit prakticky každou svou píseň v evergreen a přinést pojem country music do nejširšího okruhu posluchačů. Síla jeho interpretace nebyla v jeho hlasových kvalitách, ale v upřímnosti jeho zpěvu, protože své písně zpíval srdcem.

Zdroj: http://www.countryworld.cz/viewprofil.php?id=43



Výběr alba:
Vyber interpreta:
Vyhledej album:

HODNOCENÍ

90-100% GENIÁLNÍ!!!

80-89% VYNIKAJÍCÍ

70-79% DOBRÉ

50-69% PRŮMĚRNÉ

40-49% SLABÉ

10-39% TRAPNÉ

0-9% HNŮJ!!!


ODKAZY

Amorphis stránky finských představitelů nového směru tvrdé hudby
Anathema britští psychedeličtí rockeři
Candlemass stránky švédských klasiků doom metalu
Čechomor stránky nejpopulárnější folk-rockové kapely
Empyrium pozoruhodné německé folk/symfonické uskupení
Fear Factory stránky amerických řezníků
Fleret stránky vizovické folk-rockovo-alkoholické kapely
Ivo Jahelka stránky zpívajícího právníka
Jablkoň stránky pozoruhodného hudebního uskupení
Jaromír Nohavica stránky nejpopulárnějšího písničkáře
Karel Plíhal stránky mistra nejen hudebních miniatur
Katatonia stránky další ze švédských legend posmutnělé hudby
My Dying Bride stránky britské legendy těžké a ponuré hudby
Opeth stránky švédských kytarových melancholiků
Pain of Salvation stránky švédských rockových květinových dětí
Pink Floyd stránky britských legend
Rammstein stránky německých řezníků
Swallow the Sun stránky finských nesmlouvavých melancholiků
The Gathering domovská stránka holandských psychedeliků
Therion stránky švédských mystických symfoniků
Tiamat stránky švédské kapely Tiamat
Vlasta Redl stránky nejpozoruhodnějšího ze současných muzikálních bardů
Wabi Daněk stránky legendy českého country