Anubis
EN | CZ

Egypt

Jméno
Heslo

15.11.2001, 03:31

Cesta za poznáním krás starověkého Egypta.


Poznávací zájezd do Egypta v roce 2001 byl bezesporu zajímavou zkušeností.

O Egypt jsem se již dlouho zajímal zejména v souvislosti s staroegyptskou kulturou. Vedle antických zdrojů byla jistou inspirací napůl historická a napůl poetická kniha Stanislava Richtera Říše Faraonů, kde autor o Egyptu píše ""...vše, co dnes nacházíme v troskách kdysi tak pyšných monumentů, nese otisk nejhlubších a nejznepokojivějších otázek po smyslu a poslání lidské existence. Na samém úsvitu historie je tu v jádře obsaženo vše, co po dalších čtyřicet, padesát století vystačilo zaměstnávat myšlení a snažení nespočetných pokolení. Všeobsáhlost egyptského umění si nelze uvědomit lépe a názorněji nežli v konfrontaci s uplynulými věky, které nedokázaly vyvrátit jeho prosté, vpravdě rudimentární principy a otřást jeho statikou"."

Současný Egypt je mnohem prozaičtější. Uchvacující památky se tu snoubí s desítkami stánků s všelijakou veteší. Není neobvyklé, že na sto metrech minete deset dvanáct stánku se stejným brakem. Je potom celkem pochopitelné, že se prodávající snaží prosadit pomocí síly hlasivek, míry vlezlosti a v neposlední řadě i intuitivní psychologickou schopností.

I pouhé fotografování je spojeno se zvýšenou pozorností. Poučený turista s díky odmítá nabídky ochotných "dozorců" památek na společné fotografie, pokud si chce ponechat v kapse několik egyptských liber.

To, že turistický průmysl je pro Egypt klíčový, je zřejmé na každém kroku. Není tomu tak dávno, co jedna z menších teroristických bojůvek unesla u pyramid v Gíze několik západoevropských turistů, které později popravila. Vláda Egypta se poučila a příjmy z turismu jsou pro ni natolik důležité, že se jí vyplatí umístit téměř na každý roh turisticky exponovaných míst "palposty" s příslušníky turistické policie (či armády?). Přesuny turistů na vzdálenější místa se uskutečňují výhradně ve větších kolonách za doprovodu policie a armády. I pěší hlídky turistické policie potkáte celkem často a jak jsme sami viděli, s narušiteli klidu turistů (zloději, žebráky, apod.) nezacházejí příliš v rukavičkách.