Anubis
EN | CZ

Věda není garantem pravdy, ale racionality

Jméno
Heslo

09.04.2007, 13:02

aneb "Kdo jasně myslí, obyčejně také jasně mluví". Článek historika Dušana Třeštíka, držitele čestné medaile Vojtěcha Náprstka za dlouhodobou vedenou činnost v popularizaci vědeckých poznatků.


V březnovém čísle časopisu Vesmír vyšlo poděkování Dušana Třeštíka, kterému v únoru 2007 předala AV ČR čestnou medaili Vojtěcha Náprstka za popularizaci vědy. Poděkování obsahuje několik zajímavých poznámek a úvah, mezi kterými vybirám:

"Nezdá se mi.., že by věda byla něco nesrozumitelného. Když ovšem čtu některé začátečnické výtvory, mám často dojem, že největší námahu dalo autorovi jejich přeložení z prosté češtiny do jakési jen jemu srozumitelné vědečtiny. Má totiž dojem, že věda prostě má být nesrozumitelná, že ezoterická odtažitost je znakem vědeckosti. Když ale ten vědecký blábol rozluštíme, zjišťujeme pravidelně, že ve skutečnosti nemá autor co říci. Kdo jasně myslí, obyčejně také jasně mluví a žádného překladatele-popularizátora nepotřebuje."

"Společenské vědy jsou vědy výkladové. Není to filosof, ale inženýr, který postaví stroj. Je to ale filosof, který řekne lidem, co to stroj je a jak se vztahuje k člověku. Biolog vyvine genovou techniku, ale jen sociologové mohou ukázat, co to znamená pro identitu jedince a společnosti na jedincích postavené. Přírodověda mění podmínky života, pochopitelnými je ale činí teprve jejich výklad. Společenští vědci jsou vykladači světa, který nestvořili. Dávají mu smysly, které se nutně stávají politickými prostě proto, že jsou vztaženy na politheu - na společnost. Ti, kteří to dokážou, jsou v moderních dobách něčím, čím dříve byli kněží, a jako oni jsou obdivováni nebo je jimi opovrhováno. Obyčejně se jim říká intelektuálové."

"...(práce intelektuálů) spočívá v kritice, v kritice historických pramenů, ideologií nebo vůbec oblíbených samozřejmostí. Vykládání skutečnosti je přikládáním smyslů k něčemu, co samo o sobě žádný smysl nemá, a už tím samým je to kritika zdánlivě samozřejmé reality."