Anubis
EN | CZ

Vznik českého mincovnictví v 10. století

Jméno
Heslo

02.08.2024, 12:32


… k zahájení ražby mincí došlo u většiny středoevropských národů především v jediném okamžiku, když se potřeba ražených peněz ukázalo jako aktuální v jedné ze základních oblastí a tou byl obchod - v této době pravidelně mezinárodní.

Chronologicky spolehlivě nejstarší typy českých denárů přesně imitují bavorské ražby vévody Jindřicha II., a to z mincoven v Řezně a Nabburgu. Jednalo se o typ kříž/stylizovaná chrámová kaplice, tedy typ ražený v německé a severoitalské Evropě po dlouhou řadu desetiletí…. Na tyto později navazují další typy s různou obrazovou náplní - rukou, mečem, ptákem, kotvou či lidskou tváří v různých kombinacích. Tyto stylizované obrazy jsou tradičními křesťanskými motivy ruky Boží, pelikána jako symbolu Kristovy církve, nebeského ptactva či Kristova poprsí.

Na otázku, kdy se v Čechách započalo s ražbou mincí, lze odpovědět, že se tak stalo v rozmezí let 955-966/967, avšak jistě v určitém předstihu před touto horní hranicí danou Ibrahim Ibn Jakubovou návštěvou v Praze, protože právě tento arabsko-židovský vyslanec již popsal poměr jednoho denáru na deset lněných šátečků.

České denáry měly hmotnost okolo jednoho gramu a v průměru asi 20 mm.

Ražba mincí probíhala nejspíše zprvu na pražské tržišti, usuzujeme tak z analogie ze soudobou německou oblastí, kde byly mince emitovány cyklicky v souvislosti s velkými trhy v jejich správě.

Jak připomněl Dušan Třeštík, vojska prvních Boleslavů mohla čítat tak 3000-3500 těžkooděnců. Cena zbroje takovéhoto profesionálního bojovníka cca byla 2000-3000 denárů (tedy 1500-2000 gramů stříbra). Výzbroj předpokládané knížecí armády tedy přišla asi na 3,5-7,5 tuny stříbra. Toto množství se rovná milionům denárů.

V té době byla peněžní jednotka 300 denárů cenou člověka. Tolik stál otrok, tolik stálo výkupné za těžký zločin. Třeštík spočítal, že obvyklá desetiprocentní daň z prodeje všech otroků prošlých pražským tržištěm za celou dobu vlády Boleslava I. Mohla činit 10 milionů denárů, tedy asi 10-12 tun stříbra. Takové množství odpovídá zmíněnému množství drahého kovu potřebnému na nákup výzbroje pro knížecí vojsko.

Stručně z knihy: Kolektiv. České země v raném středověku. Praha: NLN - Nakladatelství Lidové noviny, 2006. ISBN 80-7106-855-1.