Anubis
EN | CZ

Recenze hudebního alba

Jméno
Heslo

THE GATHERING - Afterwords


Celkové hodnocení alba: 76%
Rok vydání: 2013
Žánr: psychedelic
Celkový čas: 41:30
Skladby


Recenze:

O tom, nakolik jsou THE GATHERING nakloněni svodům experimentů, jsme se mohli přesvědčit hned na několika jejich albech. Pokud se doom metalovým zasmušilcům v době svého vydání výrazově vzdálila deska "How to Measure a Planet?", zkuste si ji poslechnout dnes. Dýchne na vás úplně jinou atmosférou a za nějaké znehodnocení žánru ji pak nelze považovat ani náhodou. Jen je z doom metalu najednou doom rocková psychedelie a otevření se jiným světům. A je pořád kouzelná, to především. Daleko dál a odvážněji do toho šláply desky "Souvenirs" a zejména dodnes poměrně neuchopitelná záležitost "Home".

Zaexperimentujeme si i dnes. THE GATHERING přichází s deskou "Afterwords" a spekulovat nad tím, zda je to řadovka nebo ji vnímat spíš kompilační terminologií, to nechám na každém z vás. Já ji vnímám jako soubor rozmanitých skladeb, které se snaží žít svým vlastním životem. A pěkně se poslouchají, takže co víc si přát? Novinka je náladově klidná, shon a překotná rozhodování jsou jí cizí. Je čas si sednout, nechat čas letět kolem, nasadit sluchátka a smést ze stolu veškeré problémy. Abych ji představil blíže, musím se vrátit k minulému albu "Disclosure". Hned čtyři remaky totiž pocházejí z něj. Další dvě skladby už byly součástí EP "Afterlights", takže není takové umění si dopočítat, kolik písní je skutečně nových. Jsou to ale jenom čísla, na kterých nezáleží a brát všechny songy jako nové by bylo rozhodně pozornější. Pozorní jsou k nám i THE GATHERING. Připravili album, které hladí, jeho tep se zrychluje jen místy a je dobré ho nechat plout jeho vlastní trasou. V klidných vodách.



 

S patřičnou zajímavostí může na pamětníky původní tvorby THE GATHERING působit přítomnost Barta Smitse, který propůjčil svůj hlas titulní skladbě. Zpěvák, který se podílel na debutu "Always", se po více jak dvaceti letech znovu aspoň tímto střípkem podílí na aktuální tváři kapely. Čas smyl stopy rozdílných cest a spojil je v jednu. A zní to vážně dobře. Svůj prostor dostává také Noel Hofman a jeho trubka, stejně jako na předchozím albu "Disclosure", což je v rámci častých odlesků z této nahrávky logická volba.

Máte-li tedy pochopení pro experimentální hravost THE GATHERING, je tohle album přímo pro vaše uši. Nečeká vás prázdný zvukový servis rádoby šokujících proměn bezduchých remixů, ale svobodná nahrávka umírněně pulsující ve vodách trip-hopové nálady s doteky ambientu a elektroniky. Atmosféricky silná záležitost, kterou si nyní užívám plnými doušky a nemíním s tím jen tak přestat.

Autor: Victimer (hodnocení 70%)
Zdroj: http://www.echoes-zine.cz/recenze/the-gathering-afterwords

 


HODNOCENÍ

90-100% GENIÁLNÍ!!!

80-89% VYNIKAJÍCÍ

70-79% DOBRÉ

50-69% PRŮMĚRNÉ

40-49% SLABÉ

10-39% TRAPNÉ

0-9% HNŮJ!!!