Fotografie z roku 2007
EN | CZ

Koncert Heilung

Username
Password
Site statistics | Email

09.11.2022, 09:37

V pátek 04.11.2022 jsme zašli na koncert dánsko-norsko-německé skupiny Heilung. Kvůli covidu se koncert snad dvakrát posunul oproti původnímu termínu, ale trpělivost se fanouškům vyplatila. Jak o tom ostatně svědčí recenze na musicserver.cz, která koncert popisuje následovně: 


Úchvatní Heilung přenesli Forum Karlín do prastarých dob magie a rituálů

Vidět uskupení Heilung naživo je zážitkem, který si budete možná pamatovat celý život. Kapela s mezinárodním obsazením své koncerty koncipuje jako magické rituály, v nichž hudební složka je postavená naroveň s tou vizuální. Nejde ovšem o laciné triky na efekt, ale o propracovanou exkurzi do světa mimo realitu.

Žádný žánrový mix ani protřelé hity. Návštěvníky ve Foru Karín uvítal zpěv ptáků, který se jemně nesl prostorem. Narušoval jej jen hukot shromažďujících se fanoušků, z velké části hrozivě nalíčených a oděných do kožichů či plášťů. Někteří nesli zvířecí lebky, jiní krákali nebo vyli. Spíše než čekání na koncert připomínala atmosféra larpová setkání.Před Heilung si půlhodinový set přichystala italská umělkyně Lili Refrain. Na velkém pódiu sice zpočátku působila trochu opuštěně, ale brzy si diváky podmanila svou atmosférickou hudbou. Sama zvládla obstarat syntezátory, kytaru nebo perkuse a pomocí loopingu dávala dohromady jedinečně kompozice.Že půjde o nestandardní večer, potvrdila skupina už při nástupu. Žádné hecování nebo předehraná epická intra. Než na pódium dorazili všichni členové, musely být nástroje a celý prostor náležitě očištěny vonným kouřem. Rituál probíhal několik minut, což ty netrpělivé nutilo vykřikovat a pískat. Jenže tuhle show si užijí právě ti nejtrpělivější a nejpozornější. Každý pohyb a každý úkon byl již součástí dvouhodinové ceremonie oslavy života a smrti.

Po úvodním rituálu, kterého se za naprosté tichosti účastnila celá sestava Heilung, čítající víc než desítku hudebníků a tanečníků, se rozezněly první tóny písně "In Maidjan" z debutového alba "Ofnir". Započalo tím dechberoucí hudebně-divadelní představení, ve kterém se mísil údiv nad výkony jednotlivých hudebníků a nad jejich neskutečnou sehraností. Každý tón byl ve správný moment přesně na tom správném místě. Nejednalo se ale o skladby s klasickou stopáží, ale o opusy kolem deseti i více minut, stojící především na perfektní rytmice a vrstvení aranží.Úchvatná byla především zpěvačka Maria Franz, typicky bíle oděná a s vysokým parožím na hlavě. Její rozsah a technika zpěvu jsou za hranicemi chápání. Obdiv zasloužili i bubeníci, kteří po celou kompozici v transu bušili do perkusí s divokou vervou, bez oddechu a jediného momentu odpočinku.Vystoupení bylo původně v plánu již v roce 2021, ještě před vydáním letošní úchvatné desky "Drif". Snad i proto z ní zazněla pouze jediná skladba "Anoana", jinak byl set postaven především na předchozí řadovce "Futha" z roku 2019. Jelikož bylo téměř vyprodáno (alespoň dle informací těsně před zahájením koncertu), věřme, že se kapela vrátí i s novým rituálem postaveným na novince.

Celou dobu se toho na pódiu dělo tolik, že ty dvě hodiny uplynuly s neuvěřitelnou rychlostí. Prakticky neustále poutaly pozornost nejrůznější starobylé choreografie, válečné tance, teatrální scény nebo jen živelné běsnění hudebníků. Z jeviště zkrátka nešlo spustit oči.Na závěr se celé Forum Karlín dostalo do tanečního transu spolu s omamnou "Elddansurin" a temnou "Hamrer Hippyer". A stejně jak celé představení začalo, tak i skončilo - klidným očišťujícím rituálem s jedním kouzelným a září doprovázeným úderem druidské hole. Pak už jen nahodilé krákání z davu a byl tu konec.Ale jen ten faktický. Protože Heilung divákům naservírovali tolik vjemů, že je nebylo možné zpracovat hned. A možná k tomu nebude stačit ani víkend, ani další týden a ani ten další...

Autor: Ondřej Hricko, Foto: Tom Jajo Rozkovec, 
Datum uveřejnění: 05.11.2022

Back

NEWS


16.11.2013

At author's biography pages a counting the age of death was added.



22.10.2013

In E-BOOK section a change of size display was made. E-book size under 1 MB is displayed in kB.



21.08.2013

In MOVIE section, coloured background added according to the rating of the movie.



21.01.2013

Fixed bug in albums paging.



29.07.2012

The English version of the site has been launched.