Fotografie z roku 2007
EN | CZ

Karel Čapek - Cesta na sever

Username
Password
Site statistics | Email

11.08.2007, 01:11

Čapkův cestopis Cesta na sever byl napsán v průběhu jeho cesty s Olgou Scheinpflugovou po Dánsku, Švédsku a Norsku.


Jako v ostatních jeho cestopisech, zaujmou občas postřehy obecného charakteru, kterými své cestopisy prokládá. V tomto např. uvádí "...to zvláštní na velké literatuře je, že je tím nejnárodnějším, co národ má, a přitom mluví řečí srozumitelnou a důvěrně blízkou všem. Žádná diplomacie a žádný spolek národů není tak univerzální jako literatura; ale lidé jí nepřikládají dost váhy, to je to; proto se mohou pořád ještě nenávidět nebo si být cizí."

"...tolik se dnes povídá o národech a rasách... například co se mne týče, šel jsem si omrknout čistokrevné Germány; odnesl jsem si dojem, že je to skvělá a statečná rasa, která má ráda svobodu a pokoj, potrpí si na osobní důstojnost, nedá si tuze poroučet a nijak nepotřebuje, aby ji někdo vedl."

Dánsko ho příliš za srdce nevzalo, dává tu k dobrému příhodu svého známého, který hledal nejvyšší dánskou horu Himmelbjerg; jezdil všude možně autem a když ji nenašel, ptal se domorodců, kudy k ní má jet; i řekli mu, že ji právě několikrát přejel.

Na Švédsku ho fascinovali (kromě lesů a jezera Mälaren) sami Švédové. Píše o nich:

"..lidé si ve Švédsku potrpí na obřadnost; jsou opravdu strašně důstojní a jaksi od přírody vznešení. Viděl jsem, jak se ve zdejším Tivoli produkoval pod širým nebem kubánský džez z Habany; stockholmský lid na tu bandu kreolských tatrmanů čekal vážně a mlčky jako na nedělní kázání v kostele. Nejsem zrovna nejmenší z lidí; ale mezi těmi dlouhými a tichými Švédy jsem si připadal jako dítě ztracené v lese. Nebo byl nával do zahradní restaurace; a místo, aby se lidé, jako v Evropě, hádali o místo, postaví se do řady a trpělivě čekají, až je jakýsi důstojný hodnostář uvede k prázdnému stolu. Je-li to tak ve všem, není tu asi těžké být králem; neboť zajisté není nejhorší z úkolů vládnout lidem, kteří jsou páni.

...když je člověk cizincem a pocestným, dívá se na maličkosti, jako je třeba hospoda nebo cesta. Nejde o to, že je ta hospoda čistá a dobrá; to se tu rozumí samo sebou; ale přijdete a dáte si frokost za dvě koruny a nějaký ör, a teď si vyberte z velkého stolu uprostřed lokálu, co vaše hrdlo ráčí; je tu rybiček, salátů, pečení a sýrů, chlebů a šunek, ráčků a krabů, slanečků a másla a úhořů, že nevíte co dřív; a pak vám donesou něco teplého v míse, a když to sníte, přinesou vám toho znovu plnou mísu a mají ukrutnou radost, že vám chutná; a když už si myslíte, že jste je přivedl na mizinu, donesou vám ještě pamětní knihu, abyste se jim zapsal na věčnou památku. Vem vás čert, snědl-li jste víc, než je vaše míra; ale tady jde o něco, co se netýká žaludku, nýbrž něčeho k nezaplacení: úcty a důvěry k člověku sebecizejšímu, jenž přijde do domu.

Anebo cesta: protože se tu staví tolik silnic, musíte pořád objíždět úzkými polními úvozy; a potkáte náklaďák, který zajede do příkopu, aby vám udělal místo; potkáte auto, které z dálky ucouvá, abyste mohl projet; a ten druhý šofér vám vůbec nevynadá, nýbrž zvedne ruku k čepici a pozdraví.

Já vím, maličkosti; ale člověk pocestný utrhne kvítek u cesty a zvedne maličkost, aby si ji schoval na památku. A snad to není asi maličkost, když se pocestný v pracizí zemi cítí víc pánem a člověkem než jinde na světě."

Norsko mu připadalo, v porovnání se Švédskem, ze kterého do Norska přejel, temné a nuzné. Norský národ pak "plecitější, rustikálnější a míň důstojný a vůbec lidovější; vypadá poněkud rozjařeně jako národové, které mají náklonnost k pití a politice; a pokud se dá soudit podle tváří, nemusí se jich člověk bát."

"Hledal jsem v Oslu odpověď na otázku, jak to přijde, že tak malý, a pokud mohu soudit, i chudý národ, a že tak nevelké, a pokud jsem viděl, i dost všední město jako Oslo ze sebe vydaly tak velkou a úžasnou literaturu. Za daných okolností jsem tu odpověď nenašel; a divím se nyní více než dříve."

V Norsku si Čapek nenechal ujít návštěvu lodě norského polárního badatele Roalda Amundsena Fram, jehož knihy jako malý kluk se zatajeným dechem četl. Fram popisuje takto: "...taková obyčejná, nevelká loď je to, pravda, ze solidního dřeva a boky trochu vzepřenými trámy a břevny, aby něco vydržela; kuchyňka jako dlaň, kotelnička pro smích, schody a dveře, aby si v nich každý hlavu narazil; a pak kabinka jak pro dítě..."

Vrcholem Čapkovy cesty byla ovšem několikadenní výprava lodí Hakon Adalstein kolem Norska až na nejsevernější bod Evropy Nordkapp.

Back

NEWS


16.11.2013

At author's biography pages a counting the age of death was added.



22.10.2013

In E-BOOK section a change of size display was made. E-book size under 1 MB is displayed in kB.



21.08.2013

In MOVIE section, coloured background added according to the rating of the movie.



21.01.2013

Fixed bug in albums paging.



29.07.2012

The English version of the site has been launched.