Fotografie z roku 2007
EN | CZ

Dětenice

Username
Password
Site statistics | Email

13.06.2005, 22:35

Výlet na zámek Dětenice se zastávkou v dětenické středověké krčmě


Dětenický pivovarSpanilá fotografka

Náš první letošní výlet směřoval do Dětenic. Proč právě Dětenice? Téměř tři roky jsme pravidelně projížděli kolem několika billboardů s pozváním právě na tento zámek, až jsme se konečně nechali zlákat. Přátelé, kteří se nechali zlákat ještě dříve, navíc upozornili na stylovou středověkou restauraci, která je součástí pivovaru v areálu zámku.

Zámek sám o sobě ničím zvláštním nevyniká. Podle pověsti vznikly Dětenice někdy v 11. století, kde na konci 13. století byla založena gotická tvrz, v druhé polovině 16. století přestavěná na renesanční zámek, který byl později přebudován na zámek barokní. V roce 1948 byl zkonfiskován a od té doby postupně chátral. Sloužil, mimo jiné, jako zahradnická škola a nějakou dobu dokonce jako pasťák. V 90. letech zdevastovaný zámek převzali manželé Ondráčkovi, kteří celý areál během několika málo let téměř zázračně zrenovovali. Málokdo by dnes věřil, že zámek někdy mohl vypadat lépe; klobouk dolů. Ovšem na druhou stranu, při prohlídce se člověk nesetká s ničím, čím by mu zámek natrvalo utkvěl v paměti.

Opravdovým zážitkem je naproti tomu návštěva "pravé středověké krčmy", kde se peče, jí, mluví a chová způsobem, který se snaží co nejvíce přiblížit středověkému vzoru; tedy: peče se výhradně na otevřeném ohni, jí rukama, mluví lidově a chová bez zbytečných skrupulí.

Při vstupu do krčmy jsme byli uvítáni vřelým "Zdar holoto, chcete nažrat a nemáte si kde sednout, co?" Z přítelkyně je najednou "selka, která je líná jak veš, protože takovýhle vyžle" svědčí o nedostatečně obdělávaném gruntu. Ač jsme byli na podobné jednání předpřipraveni, stejně to tykání, lehká i drsnější rýpnutí poněkud narušila pohodu sobotního poledne. Přestože je to krčma rozsáhlá, volné místo jsme našli až ve třetím sále, příznačně nazývaném "Kostnice". Příznačně proto, že společnost náhrobních kamenů a stovek (atrap?!) lidských lebek bychom sami snad ani lépe nenazvali.

Jen co jsme usedli, hned tu byl bodrý chlapík, který mi vhodil jídelní lístek do klína a zeptal se, jestli "budu tak blbě čumět nebo si objednám něco k pití". V prvních vteřinách jsem měl nutkání vyskočit a rozbít mu hubu, ale lehké kopnutí přítelkyně mě vrátilo zpět do pravidel představení. Proto jsem reagoval smířlivěji a objednal si místní pivo. Podobných invektiv jsme zažili ještě několik, ale to už jsme byli zcela pohlceni atmosférou a už nám vůbec nepřišly nevhodné či urážlivé. Jen jsme se už smáli, když se decentní paní od vedlejšího stolu ptala polohlasem šenkýřky, kdeže se tu nacházejí toalety. Šenkýřka se nadechla a tak, aby to slyšela celá "Kostnice" zahlaholila "Tak močkárny se Ti zachtělo, inu půjdeš do vedlejší cimry a pak už to poznáš podle smradu". Odjížděli jsme s pocitem dobře vymyšleného a provedeného marketingového tahu. Jinak nepříliš zajímavé Dětenice se tak jistě zapsaly do podvědomí mnoha návštěvníků, kteří sem jistě občas rádi znovu zavítají.

Před středověkou krčmou Dětenický park Žrádelák Kostnice Kostnice

Back

NEWS


16.11.2013

At author's biography pages a counting the age of death was added.



22.10.2013

In E-BOOK section a change of size display was made. E-book size under 1 MB is displayed in kB.



21.08.2013

In MOVIE section, coloured background added according to the rating of the movie.



21.01.2013

Fixed bug in albums paging.



29.07.2012

The English version of the site has been launched.