Fotografie z roku 2007
EN | CZ

Englund o Komenském a českých bratřích

Username
Password
Site statistics | Email

03.10.2006, 23:18

Úryvek z knihy švédského historika Petera Englunda Nepřemožitelný.


Čtení knih Petera Englunda je skutečným požitkem. Vedle Slováka Vojtěcha Zamarovského a Francouze André Mauroise patří jeho díla k tomu nejlepšímu v oblasti populární historie. Englund se možná jen vymyká tím, že je navíc uznávaným akademickým historikem.

Jeho rozsáhlá kniha o první severské válce a jejím hlavním protagonistovi, švédském králi Karlovi Gustavovi, nazvaná Nepřemožitelný, obsahuje i zajímavou vsuvku o Janu Amosi Komenském, jejíž obsah se mírně liší od toho, jak "učitele národů" vnímá převážná část českého národa.

Englund píše: "Jan Amos Komenský, nejznámější pod latinskou podobou svého jména Johan Comenius...byl geniální pedagog, který se mimo jiné podílel na reformě školství v Anglii a ve čtyřicátých letech (17.století) pobýval na přímé pozvání kancléře Axela Oxenstierny ve Švédsku, aby sepsal učebnice pro švédské školy a zlepšil výuku latiny. Byla to světlejší část jeho já. Ale měl i temnou, odvrácenou tvář. Comenius byl blouznivec, samorostlý filosof a idealistický zdokonalovatel světa, který se léty nezdarů a hlubokých osobních neštěstí proměnil v politického extremistu. V prvním období třicetileté války přišel o manželku a dvě malé děti, dvakrát byl jeho majetek vyrabován, v plamenech zmizelo krom jiného jeho životní dílo Pansofie, ctižádostivý pokus o shrnutí veškerého lidského vědění, s nímž se pachtil po celá desetiletí. Byl členem radikální válečné strany, která následovala českého zimního krále Fridricha Falckého do exilu a která později poskytla naprostou a upřímnou podporu švédskému válečnému zásahu (ve třicetileté válce). Ačkoliv švédské jednání při uzavírání míru bylo očividně zradou, lpěl Comenius a mnozí jiní čeští bratři na svých přepjatých apokalyptických vizích: konec světa je blízko, ze severu musí přijít Lev, zahájí svatou válku a porazí císaře-obludu-Antikrista..."

České bratry, jejichž nejvýznamnějším představitelem Komenský byl, považuje Englund obecně za fanatiky. O jejich tragickém osudu v polském Lešně, kde našli útočiště u jednoho polského magnáta, píše:

"...když bylo jasné, že švédský král připravuje invazi do polsko-litevského (převážně katolického) soustátí, nadšení v Lešně...neznalo hranic. Když Švédové v roce 1655 přišli, vítali je čeští bratři s jásotem, ostatně jim i v mnohém pomohli, zejména zpravodajstvím. Na oplátku a jako poděkování k sobě (švédský generál) Wittenberg pozval Komenského a slíbil jemu i jeho lidem ochranu. Ale té se nedočkali...švédská invaze se vyvinula pro ty, kdo ji vítali jako největší požehnání, v naprostou katastrofu. Otevřená podpora Švédům ze strany českých bratří totiž mezi Poláky vyvolala zlou krev a byla vděčně využita všemi, kdo měli v úmyslu použít válku k zúčtování s protestanty v zemi. Wittenbergova ochrana se nakonec omezila na vystřelení jediné dvanáctiliberní koule, takže když na podzim 1655 vypukla velká revolta, byli čeští bratři vystaveni šikanování, které přerostlo v otevřené násilí, jakmile švédské jednotky odtáhly k pobřeží. V prosinci toho roku byla situace pro Komenského a jeho lidi tak zoufalá, že prosil Karla Gustava o svolení usadit se na jiném, bezpečnějším místě. Žádost byla zamítnuta. Koncem podzimu 1656 bylo Lešno napadeno polskými vzbouřenci. Mnozí obyvatelé se pokoušeli prchnout, ale byli pochytáni a zabiti. Polský velitel chtěl alespoň ušetřit město, ale ozbrojení sedláci nedbali a město vypálili. Čeští bratři, kterým se přece jen poštěstilo uprchnout, přišli o všechno, co měli. Komenskému se sice podařilo utéct ke švédským jednotkám v Prusku, ale celá jeho knihovna a řada cenných rukopisů přišla nazmar. O zbožnosti českých bratří a ještě víc o jejich fanatismu hodně napovídá, že ani taková strašlivá protivenství je nepřiměla k pochybnostem o apokalyptických proroctvích.

Back

NEWS


16.11.2013

At author's biography pages a counting the age of death was added.



22.10.2013

In E-BOOK section a change of size display was made. E-book size under 1 MB is displayed in kB.



21.08.2013

In MOVIE section, coloured background added according to the rating of the movie.



21.01.2013

Fixed bug in albums paging.



29.07.2012

The English version of the site has been launched.