Anubis
EN | CZ

Recenze hudebního alba

Jméno
Heslo

AVATARIUM - Hurricanes and Halos


Celkové hodnocení alba: 76%
Rok vydání: 2017
Žánr: doom metal
Celkový čas: 44:46
Skladby


Recenze:

Avatarium fungují krátce, od roku 2012 si ale drží neotřesitelnou pozici na poli doom-rocku i metalu. Třebaže "Hurricanes And Halos" vychází pouhý rok a půl po úspěšném předchůdci "The Girl With The Raven Mask", novinka byla jedním z nejočekávanějších počinů první poloviny roku 2017.

Avatarium nevydali ani jednu oficiální nahrávku a už je pod svá křídla vzal metalový kolos Nuclear Blast. Pravdou je, že zástupci největšího metalového vydavatelství nešli úplně do neznámého. Garanci kvality v řadách Avataria dokládá Leif Edling, jinak frontman doom-metalových velikánů Candlemass, kteří se neustále potýkají s personálními kolotoči a krizemi. I proto si Edling založil Avatarium, kde se vším respektem ke Candlemass může v klidu tvořit ten pravý hutný severský doom-rock. Novinka "Hurricanes And Halos" je třetí plnohodnotnou nahrávkou, na které švédská skupina opět posouvá své jméno o pomyslný stupínek výš směrem k nejvýraznějším ikonám žánru.

Rukopis Leifa Edlinga je snadno identifikovatelný a asi každý fanoušek by ho v Avatariu snadno rozpoznal. V čem se ale obě kapely liší je vokál, neboť za mikrofonem Avataria stojí devětatřicetiletá Jennie-Ann Smith, manželka kytaristy Marcuse Jidella a psychosociální pracovnice v jedné ze stockholmských nemocnic.Hudebně je novinka oproti Candlemass rockovější a navazuje na předchozí průlomový počin "The Girl With The Raven Mask". Na něm se před dvěma lety muzikanti oprostili od sabbathovské temnoty a přiklonili se k melodičtějšímu hard rocku či chcete-li doom-rocku. Ostatně mnohé napoví už otevírák alba "Into The Fire / Into The Storm" s pořádným groovem a až hitovým potenciálem. Prostě žádné černotemné čarování. Někomu se přívětivější tvář kapely asi nebude tolik líbit, pravdou ovšem je, že to i s novým přístupem jde téhle partě výborně.Nejen, že je radost poslouchat Edlingovy kytarové nápady či vintage rytmy (jako třeba v hypnotické "Road To Jerusalem"), ale hlas Jennie-Ann je snad album od alba omamnější. Zvláště v magických písních "Medusa Child" a "A Kiss (From The End Of The World)" je její zpěv až návykový.Co se od minulé desky taktéž nezměnilo, je počet skladeb. Avatarium znovu zakotvili u čísla osm. Komu by se zdála nahrávka co do počtu písní krátká, jistě ho uklidní, že stopáž dosahuje třičtvrtěhodinky nápadité hudby. Jednotlivé písně jsou až na výjimky poměrně dlouhé, barvité s častými změnami nálad i tempa. Posluchači se ochuzeni skutečně cítit nemusí.

Novinka "Hurricanes And Halos" je silný počin kapely, která stoupá po stupíncích popularity výš a výš. Zaslouženě. Hudebně nestagnuje, stále se pokouší nový materiál oživit a své posluchače neustále překvapovat, aniž by se zaprodala nebo zásadně uhnula ze své doomové cesty. Nahrávku je ovšem potřeba slyšet celou, dát jí prostor a věnovat jí potřebnou pozornost. Vyplatí se to a na chvíli odtrhne od uspěchané a zběsilé doby.

Autor: Ondřej Hricko
Zdroj: http://musicserver.cz/clanek/55960/avatarium-hurricanes-and-halos/


HODNOCENÍ

90-100% GENIÁLNÍ!!!

80-89% VYNIKAJÍCÍ

70-79% DOBRÉ

50-69% PRŮMĚRNÉ

40-49% SLABÉ

10-39% TRAPNÉ

0-9% HNŮJ!!!